Ceremoninė Matcha arbata

(5 pirkėjų atsiliepimai)

Nuo 12,99 

Aprašymas

Mūsų ceremoninė Matcha pagaminta Japonijoje iš jauniausių arbatos lapelių.

Skonis: Švelnus ir lengvai saldus

Spalva: ryškiai žalios spalvos

Kilmės šalis: Japonija

Kaip taisyklingai paruošti Matcha arbatą?

Tradicinis paruošimo būdas:

  1. Pažadinkite savo šluotelę. Jeigu nenaudojate šluotelės kasdien, pripilkite puodelį karšto vandens ir palaikykite kelias minutes. Jeigu šluotelę naudojate kasdien, palaikykite karštame vandenyje apie pusę minutės.
  2. Paruošti puodelį matcha arbatai reikės 1,5 – 2,5 gramų miltelių. Matcha miltelius patariama išsijoti prieš dedant į puodelį.
  3. Tradiciškai matcha arbatai paruošti naudojamas apie 80 ml 80 °C vanduo. Pirmiausia, padarykite matcha pastą: įpilkite labai nedaug vandens ir maišykite, kol neliks arbatos gumulėlių.
  4. Išmaišius pastą, supilkite likusį vandenį ir plakite šluotele piešdami „M“ formą. Plakite paviršiuje, stengdamiesi šluotele neliesti dubenėlio dugno.
  5. Šluotelę išplaukite tą patį judesį pakartodami švaraus vandens dubenėlyje ir palikite išdžiūti atvirame ore.

Keli patarimai:

  1. Neturint šluotelės, matcha galima išplakti plaktuvu arba blenderyje.
  2. Norint švelnesnio skonio, pilkite augalinio pieno.
  3. Norint saldumo, berkite žiupsnelį kokoso žiedų cukraus, pilkite klevų ar agavų sirupo.

Kitoks macha naudojimas. Gražios žalios arbatos milteliai mėgstami ir virtuvės šefų ir namų šeimininkių. Juos deda į ledus, glotnučius, tortus, keksus, pudingus ir netgi gvakamolės spalvai paryškinti. Kaip ir kitų superproduktų atveju, nerekomenduojama vartoti per didelio jų kiekio.

 

Kaip išsirinkti Matcha arbatą?

Įvairios Matcha arbatos yra gaminamos Kinijoje, Indonezijoje ir kitose šalyse. Norint paragauti tikrosios, tradicinės matchos, reikėtų ieškoti pagamintos būtent Japonijoje, kur dirvožemis yra nuolat tiriamas, ar jame nėra sunkiųjų metalų ir kitų teršalų, kurie gali pakeisti žaliosios arbatos skonį. Mūsų Matcha arbata yra iš Japonijos

Renkantis matcha, labiau vertėtų atsižvelgti į miltelių spalvos sodrumą, aromatą, pateiktą informaciją apie matcha kilmę. Svarbu žinoti, kad ant arbatos pakelio esantis užrašas „žaliosios arbatos milteliai“ (angl. green tea powder) nebūtinai reiškia, kad arbata yra matcha – tai gali būti paprasta, į miltelius sumalta žalioji arbata. Matcha milteliai nuo paprastos žaliosios arbatos miltelių stipriai skiriasi – dėl išskirtinio auginimo ir apdorojimo matcha turi unikalius skonio ypatumus.

 

Matcha arbatos nauda

Daugiau nei 800 metų Zen budistų vienuoliai naudoja šią arbatą meditacijų metu. Vienuoliai tiki, jog Matcha arbata praskaidrina mintis, subalansuoja procesus, vykstančius mūsų kūne ir sieloje. Atrodo, ką bendro gali turėti mūsų greitų apsukų kasdienybė su vienuolių budistų meditacijomis. Bet geriau pagalvojus, ne tokie mes ir skirtingi: mažai miegame, dirbame protinius darbus, mums svarbu susikaupti net ties monotoniškomis užduotimis.

Matcha arbatos atsiradimo istorija.

Ar kada nors susimastėte kodėl matcha arbata yra tokia ypatingai žalia ir aromatinga? Ar žinote, kad nuo arbatos laukų iki arbatos puodelio matcha keliauja labai ilgą kelią? Kelionė prasideda dar laukuose, apie 4 savaites iki derliaus nuėmimo.

Vienas iš japoniškų arbatų išskirtinumų – dengimas nuo tiesioginių saulės spindulių. Arbatos medžiai yra uždengiami juodos spalvos medžiaga, taip siekiant sumažinti saulės spindulių kiekį, kad arbata įgautų saldų umami skonį. Dengiamos arbatos lapeliuose atsiranda daugiau chlorofilo ir amino rūgšties L-Teanino. Didesnis chlorofilo kiekis dengtus arbatos lapelius nudažo ypatingai sodria žalia spalva, o dėl L-Teanino arbata įgauna stipresnį umami skonį. Toks arbatos auginimo procesas reikalauja daug papildomo darbo – medžiagos, kuriomis dengiami arbatmedžiai, sunkios, arbatos laukai – platūs, uždengti ir atidengti arbatmedžius reikalauja daug fizinės jėgos ir laiko, tačiau taip užaugintos arbatos skonis –  vertas papildomų pastangų. Dengimo laikas būna įvairus ir priklauso nuo siekiamo rezultato. Po keturių savaičių dengimo, juodoji medžiaga kruopščiai nuimama ir suvyniojama kitam derliui. Ryškiai ryškiai žalios spalvos lapeliai nupjaunami ir iš karto keliauja į tencha gamyklą. Įdomus faktas, kad prieš virsdami matcha – arbatos lapeliai pirmiausia tampa tencha, kur jiems atliekami apdorojimo procesai: garinimas, atvėsinimas, lapelių rūšiavimas ir džiovinimas. Tencha lapelių malimas – atsakingas, didelę įtaką arbatos kokybei turintis procesas. Kiekvienas žingsnis matchos auginimo procese daro didelę įtaką rezultato kokybei. Labai svarbu ir tai, kaip tencha sumalama į matcha miltelius.

Tradiciškai matcha arbatai malti buvo naudojami rankiniai, iš akmens pagaminti malūnai. Šiandien jie  –  automatizuoti, tačiau pats malimo principas – išlaikytas. Matcha malimas – labai lėtas procesas, per valandą galima sumalti tik apie 30-40 g arbatos miltelių. Toks greitis palaikomas siekiant išlaikyti arbatos kokybę –  arbatą malant greičiau, kiltų temperatūra malūno viduje – tai sumažintų arbatos kokybę. Industrijoje, gaminant kulinarinę matcha, naudojami kitokio tipo maltuvai. Industriniai maltuvai gali sumalti apie 10 kg arbatlapių per valandą.

Štai kodėl ceremonijai skirta matcha tokia brangi – kokybiškam pagaminimui reikia labai daug darbo ir žinių. Japonų technika, keramikinių malūnų unikalumas bei ūkininkų iš kartos į kartą perduodama patirtis lemia Japonijoje gaminamos matchos kokybės išskirtinumą.

Papildoma informacija

SvorisN/A
IšmatavimaiN/A
Kiekis

30g, 60g (2x 30g), 100g

5 atsiliepimai apie Ceremoninė Matcha arbata

  1. Komentaras

    Matcha svelnaus skonio, teksturos labai geros kokybes, laukiu nesulaukiu kitos siuntos.

  2. Julita

    Matcha arbata arba “šreko” kava 🤭 puikus pakaitalas energijos suteikiantiems gėrimams prieš treniruoję ar po jos💪

  3. Dajana36

    Geriant matchą nori ar nenori, bet sustoji akimirkai, sulėtinį tempą ir kaip karalaitė ar karalaitis skiri laiko sau.
    Patinka švelnus skonis 😇

  4. Irena Diškevičienė

    Matcha neįtikėtinas atradimas man. Toks pakylėjimas neįtikėtinas. Toks budrumas. Atrodo kad net samonė prašvieseja. Dėkoju.

  5. Ruta

    Labai skalsi, svelnaus skonio rekomenduoju ismeginti kiekvienam:)Dekingume

Parašyti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *